Szürkehályog műtét

Szürkehályog műtéti eltávolítása Sopronban

A szürkehályog kezelésének módja az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és új műlencse behelyezése, amelynek köszönhetően a látása és az életminősége visszaállítható.

A szürkeályog-műtét az egyik leggyakoribb szemsebészeti beavatkozás.

A klinikánkon a műtét körülbelül 15 percet vesz igénybe, amely -a legmodernebb technológiai eljárás keretein belül- általában cseppérzéstelenítésben történik.

Ez az eljárás megoldást nyújthat mind az olvasó mind a távoli dioptriák javítására is.

A műtétet követően pár órás pihenés elteltével kísérőjével távozhat.

Elszürkült szemlencse - szürkehályog

Mi az a szürhehályog?

A szemünkben lévő szemlencse idővel veszít átlátszóságából, elhomályosodik, elszürkül, ezáltal rontja a látást. Ezt nevezzük szürkehályognak. Ez egy természetes folyamat, hasonlóan a hajunk őszüléséhez. Egyetlen kezelési lehetősége a műtét, ami során az elhomályosodott szemlencsét eltávolítjuk, és a helyére műlencsét ültetünk.

MŰLENCSE IMPLANTÁCIÓ

FEMTO-LÉZERES ELŐKÉSZÍTÉSSEL

Szemlencse implantátumra leggyakrabban szürkehályog miatt van szükség.

A műtét során egy előre megtervezett, egyéni igényekre szabott műlencsét ültetünk be az eredeti szemlencse helyére. Műtét előtt a beteg már nagyon homályosan lát, így ha visszanyeri tiszta látását, már nagyon elégedett.

Sokan nem tudják azonban hogy a mai modern technológiával nemcsak látni lehet, hanem jól is lehet látni.

Fontos megismerni a különbségeket mert nagyok.

(Egy szemlencse Implantátum nem tudja változtatni az alakját, ezért nem lesz olyan, mint a fiatalkori szemlencse. A biztosító csak egy egyszerű lencsét finanszíroz amivel vagy közelre vagy távolra lehet jól látni. Szemüveg mindenképpen szükséges, sok esetben akár kettő különböző is.)

szürkehályog műtét - műlencse beültetés

A modern szemlencsékkel jól lehet látni közelre, középtávolságra és távolra is

Ezt úgy lehet elérni, mintha több lencsét építenénk be egymásra. Ennek az Implantátumnak különböző a domborulata gyűrű formában középtől kifelé haladva. Ez azt jelenti, hogy egy lencse több képet vetít a látóhártyára. Agyunk képes ebből kiválasztani az éles képet és csak ezt értelmezni. Emellett a szaruhártya asszimetriáját, a cilindert is képes javítani.

Így már szemüveg sem szükséges.

A látásjavító műlencsék összehasonlítása

Szemlencse implantátumra leggyakrabban szürkehályog miatt van szükség. Műtét előtt a beteg már nagyon homályosan lát, így ha visszanyeri tiszta látását, már nagyon elégedett. Sokan nem tudják azonban, hogy a mai modern technológiával nemcsak látni lehet, hanem jól is lehet látni. Fontos megismerni a különbségeket, mert nagyok.

Egyfókuszú műlencsék:

Egy szemlencse implantátum nem tudja változtatni az alakját, ezért nem lesz olyan, mint a fiatalkori szemlencse. A biztosító csak egy egyszerű lencsét finanszíroz, amivel vagy közelre vagy távolra lehet jól látni. Szemüveg mindenképpen szükséges, sok esetben akár kettő különböző is.

Cilinderes/Tórikus műlencsék:

Az emberek egy részének cilinderes dioptria hibája van a szaruhártyáján. Ez azt jelenti, hogy a szem felszíne nem egy gömbhöz, hanem egy hengerhez hasonlít. Egy egyszerű műlencse ezt a hibát korrigálni nem képes, így a műtét után távolra és közelre is szemüvegre lenne szükség. Cilinderes műlencsével lehetőség van ennek korrekciójára, és megfelelő tervezéssel és a műlencse megfelelő pozícióba forgatásával korrigálhatjuk a hibát. Műszereink mérése alapján munkatársaink fogják Önnek javasolni, hogy szükség van-e a cilinder korrekciójára.

Multifokális műlencsék:

A modern multifokális szemlencsékkel jól lehet látni közelre, középtávolságra és távolra is. Ezt úgy lehet elérni, mintha több lencsét építenénk be egymásra. Ennek az implantátumnak különböző a domborulata gyűrű formában középtől kifelé haladva. Ez azt jelenti, hogy egy lencse több képet vetít a látóhártyára. Agyunk képes ebből kiválasztani az éles képet és csak ezt értelmezni. Így már szemüveg sem szükséges. Multifokális cilinderes műlencsék: A fenti kettő kombinációja olyan pácienseknek, akik cilinderes hibával rendelkeznek, de sem távolra sem közelre nem szeretnének szemüveget hordani a műtét után.

Szeretné megtudni, hogy az Ön problémájára melyik kezelés a megfelelő?

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Szívesen tájékoztatjuk a lehetőségekről

Egy részletes szemvizsgálat mérföldkövei:

Fontos! A vizsgálatok alatt nem érintjük meg a szemét! Minden vizsgálat fájdalommentes.

[

Anamnézis – Előzmények, jelen állapot, igények felmérése:

Ön megismeri szemészeti szaktanácsadónkat, aki végigkíséri az Ön vizsgálatát és várható műtétét. El fogja magyarázni Önnek a vizsgálatok és a kezelés menetét, várható eredményét. Az első kérdéseket ő teszi fel, mely a vizsgálat egyik nagyon fontos része. Kollégáink itt döntik el, hogy milyen vizsgálatokra van szükség, így nem kell kitenni Önt felesleges, költséges, időt rabló dolgoknak.

\

Általános, kötelező jellegű vizsgálatok:

Egy négyfunkciós készülékkel kezdjük, mely érintés nélkül megméri a szem fénytörő rétegeinek vastagságát, görbületét, fénytörő képességét és a szemnyomást. Ezután felmérjük a látását közelre és távolra egyaránt. Korábban az orvos adott egy keretet, melyben cserélgette a különböző üvegeket. Ma egy automata készülék pillanatok alatt teszi az új lencsét az Ön szeme elé. A vizsgálat így sokkal gyorsabb és egyszerűbb. A két szemet külön-külön vizsgáljuk. Ezután természetesen a két szemre együtt is felhelyezzük a keretet a kiválasztott lencsékkel, hogy ezt együtt is kipróbálhassa. Ezeket a vizsgálatokat optometrista kollégánk végzi.

Adatok összesített áttekintése:

Most jön a szemorvos kollégánk, aki áttekinti az összesített adatokat és megvizsgálja a szemét réslámpával. Itt már majdnem biztosan eldől, hogy alkalmas-e Ön műtétre és milyen műtéti forma javasolt Önnek.

Célirányos szemészeti vizsgálatok

Az alábbi vizsgálatok már a műtétek előkészítéséhez szükségesek.

Természetesen másfajta vizsgálatot kell elvégezni egy felületi látáskorrekcióhoz és mást egy szemlencse műtéthez. Ezeknek az adatoknak az alapján lehet nagyon pontosan megtervezni a műtétet.

\

Lézeres felületi látáskorrekciós műtétek előkészítése

A lézerkészülékhez tartozik két mérőberendezés, melyekkel háromféle vizsgálat végezhető.

A két készülék három különböző elven, több ezer ponton vizsgálja a szemünket. Sok ezer adat alapján, bonyolult matematikai művelettel elemezni és 3D-ben lemodellezi a szemünk alakját, a különböző rétegek vastagságát, fénytörését. A két készülék egyesíti a lézeres műtétekhez használt legmodernebb diagnosztikus módszereket és a műtéthez szükséges adatokat messze felülmúló, gyakorlatilag teljes törőerő elemzés érhető el.

Az orvossal együttműködve, az Ön szemére egyedileg megtervezi a műtétet és azt betáplálja a lézerkészülékbe. Ezután a vizsgálat után dől el egészen pontosan, hogy Ön műthető-e és milyen eredmény várható. Itt fogjuk Önnel megbeszélni, hogy egylézeres vagy kétlézeres kezelést javasolunk Önnek. Orvosunk eldönti, hogy szükséges-e további vizsgálat, vagy a jelenlegi állapot pontos dokumentálása.

\

Szemlencse műtétek előkészítése

A szemlencse műtét során a szemünkben lévő szemlencsét cseréljük ki egy műlencsére. Vagy mert szürkehályog van, vagy mert a szem dioptriáját szeretnénk korrigálni. A műtéti előkészítés legfontosabb feladata az egyénre szabott műlencse megtervezése. A klinikánkon ehhez a legmodernebb készülékeket használjuk, hogy az lehetséges legpontosabb eredményt érjük el. Ezzel lehetőségünk van a legextrémebb dioptria hibák korrigálására is.

A Verion Rendszer összehangolja a diagnosztikai készülékeket, a Femtoszekundum lézert, az operációs mikroszkópot és a szemlencse eltávolítására használt készüléket.

Ez az a rendszer, amellyel a legnagyobb biztonságot és a legprecízebb műtétet, így a legjobb elért eredményt lehet garantálni. Ez az egyik legfontosabb, ami miatt érdemes minket választani!

Az egyszerűnek tűnő készülék mögött hatalmas tudás és tapasztalat rejlik. A számítógép felhasználja az eddigi mérések adatait, azokat összefogja és kiszámolja, hogy milyen szemlencse implantátum a legalkalmasabb és azt milyen irányban kell a szembe helyezni. Ez a rendszer végigköveti a műtétet, beállítja a gépeket, műszereket és nagyon fontos segítséget ad az operáló orvosnak.

A szemlencse műtétek

A szemlencse műtétek a leggyakrabban végzett és legbiztonságosabb műtéti beavatkozások közé tartoznak. Komplikáció – szövődmény ritkán fordul elő, de ha előfordul, akkor annak következményei súlyosak lehetnek. Fontos különbséget tennünk a komplikáció – szövődmény és az orvosi műhiba között. A létező legprecízebb, legpontosabb elővizsgálatok sem tudják kizárni a váratlan helyzetek lehetőségét. Gyakorlott szemorvosaink felkészülten tudnak erre reagálni és a maradandó károsodást kivédeni. Sokkal fontosabb azonban megelőzni a komplikáció létrejöttét. Ez olyan, mint az autóban az ABS vagy a biztonsági öv, légzsák. Utólag már felesleges azon gondolkodni, hogy milyen jó lett volna. Szürkehályogot nagyon sok helyen operálnak, a műtét nem bonyolult, de a legmodernebb diagnosztikus berendezések és operáló készülékek, mikroszkópok, valamint a lézerek megjelenése a lehetőség arra, hogy ne csak megoperáljuk a szemeket, hanem egyénre szabva a lehető legjobb eredményt érjük el. Szemműtétet lehet egyszerűen is végezni. A lencsét meg lehet tervezni az eddig viselt szemüveg és minimális mérések alapján is. A beteg örülni fog, hogy újra lát a szürkehályog után, de nagyon fontos, hogy nem mindegy – hogyan.

Verion rendszer

Az Alcon cég VERION rendszere egybe fogja és végigköveti a műtétet a tervezéstől a lencseimplantátum behelyezéséig és irányba állításáig. Vezeték nélkül kapcsolja össze a mérő és műtéti készülékeket, amelyek így kommunikálhatnak egymással. Ez a bonyolult számítógép program felhasználja a különböző készülékek mérési adatait és ebből pontosan kiszámolja, hogy melyik szemlencse implantátum a legmegfelelőbb a látás tökéletes helyreállításához. Emellett lefényképezi a szemet a későbbi felismeréshez. A kiszámolt, műtéthez szükséges adatokat továbbítja a lézerkészülékhez, így azon nem kell újabb beállításokat végezni. A korábbi felvétel alapján a mikroszkóp azonosítja a pácienst, így nem fordulhat elő, hogy rossz szemet operálunk, vagy hibás műlencsét ültetünk be. A Verion rendszer a vadászpilóták sisakjához, vagy az autók head-up display-hez hasonlóan a mikroszkópon keresztül a szem mozgásait követve a sebész szeme elé vetíti a műtéthez szükséges információkat. A beültetett műlencse pozícióját sokszor fel kell jelölni. Korábban ehhez festékceruzát (filctoll) használtak, amivel a műtét előtt megfestették a szemgolyót. Ez egyrészt kényelmetlen a páciens számára, másrészt pontatlan lehet. A Verion rendszer viszont felismeri a szemet és megjelöli az irányokat, a sebész ennek segítségével tudja beállítani a műlencsét a legprecízebb pozícióba.

Hagyományos szürkehályog műtét

A hagyományos szürkehályog műtét egy manuális, kézzel végzett eljárás, mely során a szemsebész eltávolítja az elszürkült lencsét és egy műlencsét helyez be. A műtét során 2 sebet készít egy szike segítségével. Azt követően a szemlencse elülső tokján csipesszel egy minél kerekebb és szabályosabb nyílást próbál készíteni. A szemlencse anyagát ezen a nyíláson keresztül egy ultrahangos (és nem lézeres) eszközzel eltávolítja, majd a szemlencse eredeti tokjába ülteti be, az előre megtervezett műlencsét.

Lézer asszisztált szürkehályog műtét

Az elmúlt években lehetőség nyílt arra, hogy a szürkehályog műtét bizonyos lépéseit manuális módszer helyett femtoszekundumos lézerkészülékkel helyettesítsük. A sebkészítés nem szikével történik, hanem a megfelelőnek tartott méretű sebet a lézerkészülék készíti el. Ezzel kiszámíthatóbb eredményt érhetünk el. A műtét utáni jó látás elengedhetetlen feltétele, a jó műlencse pozíció, ehhez pedig az kell, hogy a lencsetokon lévő nyílás szabályos, kerek és megfelelő méretű legyen. Eddig ez az operatőr tapasztalatán múlott, időnként komplikációkhoz vezetve.

A lézerrel viszont kompromisszum nélkül tudunk tökéletes nyílást készíteni, ezzel kiszámíthatóbb látást elérni. A lézerkészülék a szemlencse darabolásában is segít, megkönnyítve ezzel az operatőr dolgát, biztonságosabbá téve a műtétet, csökkentve a szükséges manipulációt. Ezen a videó animáción egymás mellett lát egy lézer asszisztált és egy hagyományos módon szikével végzett szemműtétet.

Magyarázat a videóhoz

Kérem, gondolja meg, hogy el akarja-e olvasni, hogyan zajlik egy szemműtét. Van, akit zavar, ha ezt tudja.

A szemlencse egy tokban van. Először ezen a tokon kell egy kerek, megfelelő méretű nyílást készíteni. A lézer először a szem megnyitása nélkül körbevágja a lencsetokot úgy, hogy az egy mozdulattal eltávolítható lesz. Éles határvonal marad, nem maradnak apró tépett darabkák. Ezután a beteg szemlencsét minimum négy részre feldarabolja, hogy könnyebben eltávolítható legyen. A szembe két bejáratot kell készíteni, aminek a helyzetét előre meg kellett tervezni. A lézer ezt is nagyon pontosan elvégzi.

A műtőben a sebész az előre elkészített bejáraton keresztül benyúlva először egyszerűen kiveszi az elülső lencsetokot, majd egy ultrahangos készülékkel elfolyósítja a beteg szemlencsét és kiszívja azt úgy, hogy közben a szem nyomását fenntartja. Egyszerre juttatja be a mosófolyadékot és szívja azt ki a lencse törmelékével együtt. Fontos, hogy itt sem maradhat maradék, mert évekkel később az homályt okozhat. A szemlencse implantátumot a megfelelő irányba kell állítani. A VERION rendszer itt is segít. A szem mozgását követve arra rávetíti a pontos irányt ahhoz, hogy az operáló orvos azt be tudja állítani. Így kivédhető az életlen vagy kettős látást okozó hiba, eltérés.

A videó van, akinek ijesztő, de orvosként fantasztikus különbséget látunk. Gondolja meg, hogy meg akarja-e nézni.

YAG lézer kezelés

Szemlencse Implantátum beültetés után előfordulhat hogy a lencse mögötti terület hegesedik, elszürkül. Pontos vizsgálattal ez kideríthető és YAG lézerrel gyógyítható.

A szem közepét üvegtestnek hívják. Gyakran előfordul hogy ebben homályos kis hártyák úszkálnak. Az is előfordul hogy egy egy Foltban homályosan látunk. Ha vizsgálatok során kiderül hogy mi okozta ezeket a hibákat, úgy sok esetben YAG lézer kezeléssel ez azonnal megoldható.

A műtéteket követően pár órás pihenés elteltével pácienseink kísérőjükkel távozhatnak.

Szemészeti szaktanácsadóink és szemorvosaink feladata, hogy javaslatot adjanak Önnek a legmegfelelőbb kezelésre kizárólag orvosi indokok alapján. Szívesen elmagyarázunk mindent részletesen, hogy az Ön esetében mi a legjobb megoldás.

Kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal!