szemlencse műtétek

lézerrel asszisztált szemlencse műtétek Sopronban

A szemlencse műtétek a leggyakrabban végzett és legbiztonságosabb műtéti beavatkozások közé tartoznak. Komplikáció – szövődmény ritkán fordul elő, de ha előfordul, akkor annak következményei súlyosak lehetnek. Fontos különbséget tennünk a komplikáció – szövődmény és az orvosi műhiba között. A létező legprecízebb, legpontosabb elővizsgálatok sem tudják kizárni a váratlan helyzetek lehetőségét. Gyakorlott szemorvosaink felkészülten tudnak erre reagálni és a maradandó károsodást kivédeni. Sokkal fontosabb azonban megelőzni a komplikáció létrejöttét. Ez olyan, mint az autóban az ABS vagy a biztonsági öv, légzsák. Utólag már felesleges azon gondolkodni, hogy milyen jó lett volna.

Szemműtéteket nagyon sok helyen végeznek szürkehályog vagy látás javítás miatt. A műtét nem bonyolult, de a legmodernebb diagnosztikus berendezések és operáló készülékek, mikroszkópok, valamint a lézerek megjelenése a lehetőség arra, hogy ne csak megoperáljuk a szemeket, hanem egyénre szabva a lehető legjobb eredményt érjük el. Szemműtétet lehet egyszerűen is végezni. A lencsét meg lehet tervezni az eddig viselt szemüveg és minimális mérések alapján is. A beteg örülni fog, hogy újra lát a szürkehályog után, de nagyon fontos, hogy nem mindegy – hogyan.

Szeretné megtudni, hogy melyik kezelésünk a megfelelő az Ön problémájára?

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Szívesen tájékoztatjuk a lehetőségekről

Verion rendszer

Az Alcon cég VERION rendszere egybe fogja és végigköveti a műtétet a tervezéstől a lencseimplantátum behelyezéséig és irányba állításáig. Vezeték nélkül kapcsolja össze a mérő és műtéti készülékeket, amelyek így kommunikálhatnak egymással. Ez a bonyolult számítógép program felhasználja a különböző készülékek mérési adatait és ebből pontosan kiszámolja, hogy melyik szemlencse implantátum a legmegfelelőbb a látás tökéletes helyreállításához.

Emellett lefényképezi a szemet a későbbi felismeréshez. A kiszámolt, műtéthez szükséges adatokat továbbítja a lézerkészülékhez, így azon nem kell újabb beállításokat végezni. A korábbi felvétel alapján a mikroszkóp azonosítja a pácienst, így nem fordulhat elő, hogy rossz szemet operálunk, vagy hibás műlencsét ültetünk be. A Verion rendszer a vadászpilóták sisakjához, vagy az autók head-up display-hez hasonlóan a mikroszkópon keresztül a szem mozgásait követve a sebész szeme elé vetíti a műtéthez szükséges információkat.

A beültetett műlencse pozícióját sokszor fel kell jelölni. Korábban ehhez festékceruzát (filctoll) használtak, amivel a műtét előtt megfestették a szemgolyót. Ez egyrészt kényelmetlen a páciens számára, másrészt pontatlan lehet. A Verion rendszer viszont felismeri a szemet és megjelöli az irányokat, a sebész ennek segítségével tudja beállítani a műlencsét a legprecízebb pozícióba.

Hagyományos szürkehályog műtét

A hagyományos szürkehályog műtét egy manuális, kézzel végzett eljárás, mely során a szemsebész eltávolítja az elszürkült lencsét és egy műlencsét helyez be. A műtét során 2 sebet készít egy szike segítségével. Azt követően a szemlencse elülső tokján csipesszel egy minél kerekebb és szabályosabb nyílást próbál készíteni. A szemlencse anyagát ezen a nyíláson keresztül egy ultrahangos (és nem lézeres) eszközzel eltávolítja, majd a szemlencse eredeti tokjába ülteti be, az előre megtervezett műlencsét.

szürkehályog elszürkült szemlencse

Lézer asszisztált szürkehályog műtét

Az elmúlt években lehetőség nyílt arra, hogy a szürkehályog műtét bizonyos lépéseit manuális módszer helyett femtoszekundumos lézerkészülékkel helyettesítsük. A sebkészítés nem szikével történik, hanem a megfelelőnek tartott méretű sebet a lézerkészülék készíti el. Ezzel kiszámíthatóbb eredményt érhetünk el. A műtét utáni jó látás elengedhetetlen feltétele, a jó műlencse pozíció, ehhez pedig az kell, hogy a lencsetokon lévő nyílás szabályos, kerek és megfelelő méretű legyen. Eddig ez az operatőr tapasztalatán múlott, időnként komplikációkhoz vezetve.

A lézerrel viszont kompromisszum nélkül tudunk tökéletes nyílást készíteni, ezzel kiszámíthatóbb látást elérni. A lézerkészülék a szemlencse darabolásában is segít, megkönnyítve ezzel az operatőr dolgát, biztonságosabbá téve a műtétet, csökkentve a szükséges manipulációt. Ezen a videó animáción egymás mellett lát egy lézer asszisztált és egy hagyományos módon szikével végzett szemműtétet. A videó van, akinek ijesztő, de orvosként fantasztikus különbséget látunk. Gondolja meg, hogy meg akarja-e nézni.

Magyarázat a videóhoz

Kérem, gondolja meg, hogy el akarja-e olvasni, hogyan zajlik egy szemműtét. Van, akit zavar, ha ezt tudja.

A szemlencse egy tokban van. Először ezt a tokon kell egy kerek, megfelelő méretű nyílást készíteni. A lézer először a szem megnyitása nélkül körbevágja a lencsetokot úgy, hogy az egy mozdulattal eltávolítható lesz. Éles határvonal marad, nem maradnak apró tépett darabkák. Ezután a beteg szemlencsét minimum négy részre feldarabolja, hogy könnyebben eltávolítható legyen. A szembe két bejáratot kell készíteni, aminek a helyzetét előre meg kellett tervezni. A lézer ezt is nagyon pontosan elvégzi.

A műtőben a sebész az előre elkészített bejáraton keresztül benyúlva először egyszerűen kiveszi az elülső lencsetokot, majd egy ultrahangos készülékkel elfolyósítja a beteg szemlencsét és kiszívja azt úgy, hogy közben a szem nyomását fenntartja. Egyszerre juttatja be a mosófolyadékot és szívja azt ki a lencse törmelékével együtt. Fontos, hogy itt sem maradhat maradék, mert évekkel később az homályt okozhat. A szemlencse implantátumot a megfelelő irányba kell állítani. A VERION rendszer itt is segít. A szem mozgását követve arra rávetíti a pontos irányt ahhoz, hogy az operáló orvos azt be tudja állítani. Így kivédhető az életlen vagy kettős látást okozó hiba, eltérés.