Szemészeti tájékoztató

A szem működése egyszerűen

A nagymama nagyítója egy képet vetít a papírra, de csak akkor, ha pont jó távolságban tartjuk. Ha közelebb, vagy távolabb – nincs kép. Ha ugyanolyan messze van, de nagyobb vagy kisebb nagyítót használok, szintén nincs kép. Szemünkben két nagyító lencse található: a szaruhártya, ami a szemünk elején található ablakként funkcionál, és a szemünk közepén található szemlencse.

A szemben a nagymama nagyítójához hasonlóan ugyanígy együtt, összehangoltan kell működnie a szaruhártyának, a szemlencsének és a szem belső tengelyhosszának. Ha valami megváltozik életlen lesz a kép, korrekcióra szorul.

A fényáteresztő rétegek korrekciója
A szemüveg elhagyása érdekében

A szemüveg korrigálja a lencse vagy a szem ablakának, a szaruhártyának a hibáit. Domború, ha előrébb kell hozni a fókuszált képet, homorú, ha távolítani kell és cilinder – asszimetria van bent, ha torzulást, hullámot kell javítani. A szemünk méretét változtatni nem tudjuk, a nagyítólencsék törőerejét viszont megváltoztathatjuk.

Az életlen képet műtéttel úgy javíthatjuk, hogy kicseréljük a szemlencsét, vagy a lencse előtt lévő ablaküveget (a szaruhártyát) csiszoljuk a megfelelőre, mint egy második előtétlencsét. Sajnos az üveg néha torz, hullámos és nem szép szimmetrikus, egyenes. Ilyenkor ezt is korrigálni kell.

A mai modern technológiával a szem dioptria hibáját műtéttel is korrigálhatjuk:

\

lézeres látásjavító műtét:

a szem ablakát, a szaruhártyát tudjuk módosítani, úgy hogy elvégezze azokat a korrekciókat, amiket a szemüveg végez el.
\

szemlencse műtét:

ki tudjuk cserélni a szemlencsét egy műlencsére, hogy az adott szemnek megfelelő dioptriájú legyen. Ezt a műtétet már kialakult szürkehályog esetén, vagy anélkül is végezhetjük. Ez utóbbit tiszta lencse eltávolításnak nevezzük.

Lézeres látásjavító műtét

Az emberek szeme ugyanúgy nem egyforma, mint az arcuk. Alapjaiban ugyanolyan, de kicsi különbségek mindig vannak, ezért először ezt a lehető legpontosabban fel kell térképezni.

Az ablak – a szaruhártya – különböző vastagságú lehet és apró görbületek, egyenetlenségek vannak rajta. Az apró itt nagyon aprót jelent, hiszen a pupilla 3 mm átmérőjű és a milliméter század része méretű hibákat kell korrigálni.

Ha tökéletes látást akarunk elérni, akkor ezeket az eltéréseket úgy kell kijavítani, hogy a szemlencsével együttműködve a kép a látóhártyára kerüljön. Ha megvan a pontos forma, ki kell számolni, hogy milyen változásra van szükség ahhoz, hogy a látott kép tökéletes legyen. Feltérképezni és tervezni csak a legnagyobb teljesítményű számítógépek bonyolult programjaival lehetséges. Az ablak – a szaruhártya csak fél milliméter vastag, mégis több mint 40 dioptriás!

Lézerkezeléskor úgy változtatjuk meg az ablak – szaruhártya formáját, törőerejét, hogy a felszínéről egy réteget elpárologtatunk belőle. Ezt a lézerberendezést Excimer lézernek nevezik. A lézer eltalálja a felszíni szöveteket, amitől a bennük lévő víz hirtelen gőzzé válik és magával ragadva a többi alkotóelemet a levegőbe emelkedik.

Fontos, hogy a mellette lévő szövetek ne melegedjenek túl, mert akkor károsodhatnak. Ez úgy érhető el, hogy nagyon sok nagyon kicsi pontszerű lézerimpulzust alkalmazunk és ezek a lézerimpulzusok nem egymás mellett követik egymást, hanem jól megtervezett módon szétszórva. /repülő pontos lézerkezelés/

A gépek frekvenciája azt mutatja, hogy másodpercenként hányszor képes apró lézerimpulzusra. Az általunk alkalmazott lézerkészülék 1050 Hz-en dolgozik, tehát 1050 alkalommal éri el a kezelendő felületet másodpercenként. Természetesen, minél kisebb pontokat kezelünk, annál finomabb, simább lesz a felület, tehát annál pontosabban töri a fényt. A korábbi 250, 500, 750 Hz-en működő gépekkel kevesebbet és nagyobbat lőttek a felületre, így a komplikáció esélye is nagyobb volt.

A szemünket nem tudjuk mozdulatlanul tartani. Még ha egy pontra fixálunk is, akkor is egy icipicit mindig mozog. Ezt a legmodernebb lézerkészülékek már 7 dimenzióban tudják követni. Kérjük, nézze meg erről a mellékelt rövid videót.

Fontos ismernünk a szaruhártya, a szem ablakának felépítését is. Bőrünkhöz hasonlóan kívül van egy vékony hámréteg, ami védi az alatta lévő részt. Ez nemcsak a széltől, portól vagy a kiszáradástól véd, hanem a nap káros sugárzásától is, az UV sugárzástól. Szerencsére ez jól tud gyógyulni, akkor is, ha csak porszem megy a szemembe, vagy ha szándékosan eltávolítjuk. Sajnos gyógyulás után az UV sugárzás védelem jelentősen csökken, tehát célszerű megtartani, megóvni.

A lézeres látáskorrekciót a hámréteg alatti vastagabb rétegben a stromában kell elvégezni. Ehhez a hám rétegeit vagy el kell távolítani, vagy fel kell hajtani úgy, hogy később a kezelés után visszailleszthető legyen a helyére. Korábban ezt egy késsel vagy alkohollal és kaparással végezték, de ennek nagyon sok volt a szövődménye.

A siker legfontosabb eleme a pontos tervezés. Ehhez készülékeinkkel nagyon pontosan feltérképezzük az Ön szemének minden rétegét. A legfontosabb az ablak, a szaruhártya felületének és felépítésének nagyon pontos ismerete. A legkisebb egyenetlenségeket és görbületeket korrigálnunk kell, és fontos tudnunk, hogy a legfelső réteget milyen mélységben kell eltávolítanunk, vagy felhajtanunk. A szaruhártya csak fél milliméter vastag és ebben kell terveznünk és átalakítást végeznünk ezredmiliméteres pontossággal.

Szürkehályog

A szemünkben lévő szemlencse idővel veszít átlátszóságából, elhomályosodik, elszürkül, ezáltal rontja a látást. Ezt nevezzük szürkehályognak.

Ez egy természetes folyamat, hasonlóan a hajunk őszüléséhez. Egyetlen kezelési lehetősége a műtét, ami során az elhomályosodott szemlencsét eltávolítjuk, és a helyére műlencsét ültetünk.