Öregszeműség

Presbyopia kezelése Sopronban

Ahhoz, hogy távolra és közelre egyaránt jól lássunk, a szemünk dioptriáját folyamatosan változtatnunk kell. Ezt a szemünk közepén lévő szemlencse domborúságának változtatásával tudjuk elérni. Ehhez akaratlanul egy izmot mozgatunk, melynek hatására a szemlencsénk hol laposabb, hol domborúbb lesz. Ezt hívjuk alkalmazkodásnak, ami fiatalkorban egy természetes folyamat, észrevétlenül végezzük.

40 éves korunk felett azonban a szemlencsénk „elfárad”, egyre kevésbé tud alkalmazkodni. Ezt hívják öregszeműségnek. Ilyenkor az ember keze túl rövid és már nem tudja elég távol tartani az újságot ahhoz, hogy éles legyen a kép. Ez az alkalmazkodás hibája. Ha ilyenkor valaki olvasószemüveget vesz fel, akkor közelre jól lát, de ezzel a szemüveggel távolra nem. Ha korrigáljuk a szem ablakát, a szaruhártyát, akkor ugyanez történhet. Közelre jól látunk, de távolra nem.

Természetesen ilyenkor is van megoldás.

1.

Lehetséges, hogy lézeres korrekcióval az egyik szemet közelre, a másikat távolra állítjuk be. Az agy ilyenkor képes az élesebb szem képét felhasználni és jól látni. Ez a minden napi élethez alkalmas, de a precíz, aprólékos közeli munkához, vagy a nagyon távoli jól látás igényéhez nem tökéletes. Autót vezetni vagy olvasni, tévét, monitort nézni, tehát a mindennapi, szokásos élethez megfelelő. Ez a kezelés az öregedési folyamatot nem állítja meg, tehát, ha tovább romlik a lencse, akkor újabb korrekcióra vagy a szemlencse cseréjére lehet szükség. Megfelelő ez Önnek? Néhány napra felhelyezünk egy kontaktlencsét, amivel pontosan tudjuk modellezni, hogy milyen lesz a szeme a műtét után, így nem érheti meglepetés. Kipróbálhatja, milyen lesz a műtét után.

2.

Ki tudjuk cserélni a szemlencsét egy úgynevezett multifokális műlencsére, ahol a műlencse felszínén található apró mikrométeres lépcsők segítségével, a lencsének egyszerre több fókuszpontja van. Ez olyan mintha három lencsét egymásba olvasztanánk és a lencse valamelyik rétege mindig éles képet vetít akár közelre, középtávolra vagy távolra nézünk. Kérem, nézze meg a lencsék összehasonlítását itt.

3.

A harmadik megoldás, ha a multifokális műlencsékhez hasonlóan különböző domborulatokat – hullámos rétegeket a szaruhártyában, a szem ablakában alakítjuk ki mindkét szemen egyformán. Ezt csak a legújabb legmodernebb lézerek tudják megvalósítani. Ez a kezelés sem állítja meg a szemlencse öregedését, de hosszú időre kiválthatja az olvasószemüveget.

Természetesen, jogos a kérdés, hogy az Ön esetében melyik a legjobb megoldás.

Pontos választ csak részletes anamnézis felvétel és mindenre kiterjedő vizsgálat után tudunk Önnek mondani. Kollégáink pontosan átbeszélnek Önnel minden lehetőséget, előnyöket, hátrányokat, rizikókat. Bizonyos fokig lehetőség van modellezni is a várható eredményt ideiglenesen behelyezett próba kontaktlencsével. Ez egy nagyon komoly dolog!

Kérjük, ne várja tőlünk, hogy egy e-mailben beküldött néhány soros teszt után meg tudjuk mondani Önnek, hogy alkalmas-e a kezelésre és ha igen, melyik megoldás a legjobb Önnek. Kérjük, jöjjön el egy alapos, fájdalmatlan vizsgálatra.